Idealne pierniki dojrzewające (staropolskie) – przepis

Idealne pierniki dojrzewające (staropolskie) – przepis

Domowe pierniki to idealny prezent świąteczny dla rodziny i przyjaciół. Mam dla Was dzisiaj sprawdzony przepis na miękkie, ozdobione lukrem królewskim pierniki z ciasta dojrzewającego. Jak i kiedy przygotować ciasto piernikowe? Jak długo powinny leżakować? W jakiej temperaturze je upiec by nie były twarde? Jak je udekorować? I w końcu jak i jak długo można je przechowywać? Tego wszystkiego dowiesz się w dzisiejszym wpisie.

Zamarzyło mi się kiedyś wykonanie prawdziwych pierników. Takich co to zaczyna się je robić dwa miesiące wcześniej, z dodatkiem prawdziwego miodu i samodzielnie ugniecionych w moździerzu przypraw. Wyczyn iście karkołomny, po pierwsze dlatego, że złotą polską jesienią nie sposób jest myśleć o bożonarodzeniowych wypiekach, po drugie trzeba mieć szczęście do przepisu. Jako, że pamięć mam dobrą, aczkolwiek krótką o wcześniejszym przygotowaniu ciasta na pierniki rokrocznie przypominałam sobie za późno. Efektem tego były pierniki „ostatniej szansy”, takie z dodatkiem proszku do pieczenie, co to się zawsze udają … ale nie mnie.

*z tego względu nie podzielę się w tym miejscu przepisem na pyszne i szybkie w przygotowaniu pierniki, z których wykonaniem zdążysz jeszcze przed Świętami (jeśli dysponujesz takim przepisem, podziel się nim koniecznie w komentarzu pod wpisem).
Będzie przepis, ale długoterminowy.

W tym roku, gdzieś między wizytą na cmentarzu z okazji dnia Wszystkich Świętych, a popołudniową herbatą, moją siostrę olśniło i oznajmiła mi tonem nie znoszącym sprzeciwu: „Musimy zrobić ciasto na pierniki!”.  Cóż było robić. Czym prędzej wyszperałyśmy przepis od znajomej znajomej, który dostałyśmy w ubiegłym roku i który „wychodzi na milion procent” (tak zapewniała). Żal było nie spróbować. Kilka dni później gotowe ciasto leżakowało już w chłodnej piwnicy i czekało na upieczenie. Nie taki diabeł straszny…

KIEDY PRZYGOTOWAĆ CIASTO NA PIERNIKI?

Ciasto na pierniki staropolskie (długo dojrzewające) należy przygotować co najmniej 6 tygodni przed planowanym pieczeniem.

Lukrowane pierniki grafika

PRZEPIS NA PIERNIKI STAROPOLSKIE

składniki

  • 500g miodu
  • 2 szklanki cukru
  • 250g masła
  • 1kg + 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 jajka M
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 125ml mleka
  • 1 czubata łyżka kakao

bakalie

  • 100g orzechów laskowych
  • 100g migdałów
  • 100g rodzynek
  • 50g skórki pomarańczowej

przyprawy

  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • szczypta soli

do posmarowania przed pieczeniem

  • 1 jajko
  • 3 łyżki mleka

PRZYGOTOWANIE

Namoczone wcześniej rodzynki posiekaj razem z pozostałymi bakaliami. Do rondelka włóż masło, miód i cukier. Podgrzewaj je na małym ogniu do momentu rozpuszczenia składników, stale mieszając. Odstaw z gazu. Dodaj bakalie i przyprawy.

Do miski wrzuć przesianą mąkę, jaja, kakao, sól oraz sodę rozpuszczoną w odrobinie zimnego mleka. Wymieszaj. Po chwili dodaj gorącą, miodową masę. Ponownie wymieszaj. Gdy masa jest już jednolita dodaj pozostałą mąkę i znów wymieszaj.

Ciasto przełóż do naczynia w którym będzie leżakowało. Owiń je folią spożywczą, a następnie ponakłówaj delikatnie, tak by ciasto oddychało, ale nie wyschło. Ciasto piernikowe odstaw na kilka tygodni w chłodne miejsce (do spiżarni, piwnicy, ewentualnie lodówki), aby dojrzewało. Po tym czasie powinno zmienić konsystencję z luźnego i lepkiego, na zwięzłą i twardą.

czekamy co najmniej 6 tygodni

Zimne ciasto pozostaw przez godzinę przed pieczeniem w temperaturze pokojowej, aby się nieco ogrzało.

Ciasto lekko podsyp mąką i rozwałkuj na grubość 0,5cm. Za pomocą foremek, wykrawaj pierniczki. Tuż przed włożeniem pierników do piekarnika, posmaruj ich wierzch jajkiem rozmąconym z mlekiem. 

Pierniki piecz w temperaturze 160-170 st. przez 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika, pierniki powinny być twarde na brzegach i miękkie w środku. 

Nasze pierniki zostały upieczone dwa tygodnie przed Bożym Narodzeniem. Ozdobione zostały za pomocą lukru królewskiego.

Lukrowane pierniki przepis

PRZEPIS NA LUKIER KRÓLEWSKI

składniki

  • 30 g białka
  • 150g cukru
  • 6 kropli soku z cytryny

przygotowanie

Przesiany cukier puder mieszamy z białkiem i sokiem z cytryny na bardzo niskich obrotach, przez 10 minut. Lukier powinien być gładki i lśniący. Jeśli jest za rzadki – dodaj cukier puder, jeśli za gęsty – sok z cytryny, wodę (po kropelce).

JAK UDEKOROWAĆ PIERNIKI LUKREM?

Najwygodniejszym sposobem ozdabiania pierników lukrem królewskim jest wykorzystanie do tego celu rękawa cukierniczego i specjalnych tylek (najlepiej Wilton nr 1). Z braku laku możesz wykonać zdobienia za pomocą samego rękawa cukierniczego na którego końcu zrobisz mały otwór. 

JAK I JAK DŁUGO MOŻNA PRZECHOWYWAĆ PIERNIKI?

Domowe pierniki przechowujemy w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Może to być puszka, albo słoik. W takich warunkach mogą przebywać nawet 2-3 miesiące. Ale czy tak długo wytrzymają? Wątpię.

Dodaj komentarz

Close Menu